onsdag 28 april 2010

tankar om sömn

Jag nämnde våra vällingdrickarnätter i förra inlägget. Min lilla tjej vaknar varje natt mellan1-3 gånger och då vill hon ha "nenne" på studs. När hon får det så somnar hon om och jag med så det är ju inga större problem.

Jag har gett henne färdig välling från tetrapack - hon dricker dem rumstempererade så det är ju väldigt smidigt - men dyrt och jobbigt att handla hem de mängder som det faktiskt blir. Innan påsk började jag ge henne mjölk istället mitt i natten . Välling när hon skulle somna och på morgonen bara och det gick hur bra som helst. Men det höll till förra veckan - då tog hon inte mjölken längre utan fortsatte att fråga efter välling. Hon började till och med försöka rata pulvervällingen då jag gick upp och blandade till den - hon ville ha tetran och det skiljer faktiskt en del på smaken har jag märkt...
Varje kväll har jag tänkt att i natt ska jag hålla ut - hon ska få mjölk igen men när klockan är 4 på natten och man vet att det tar 10 sekunder tills hon kommer till ro om man häller upp vällingen - ja då är det lätt att hälla upp välling. ;-) Det är tydligt att flaskan är en trygghet för henne också - hon tar inte napp och hon snuttar ofta på flaskan utan att dricka när hon behöver det. Så att ta bort den känns inte som ett alternativ.

2 nätter i rad har jag i alla fall gett henne välling när jag går och lägger mig fast hon sover. Första natten sov hon till 4 då, och i natt - ja då sov hon tills på morgonen. Visserligen var jag uppe vid 4-snåret och stoppade in den tomma nappflaskan i munnen på henne eftersom jag vaknade av att hon började röra sig - men hon vaknade inte alls. Det är andra natten det hänt sedan vi kom hem - förra gången var för ett halvår sedan :-)

Nu får vi väl se om det dröjer ett halvår till nästa gång eller om det funkar fler gånger. Så i natt sov hon inte med mig. Jag nattar henne i spälsängen och sedan tar jag över henne till mig första gången hon vaknar - men hon vaknade alltså inte...

Inte nog med det - idag har hon också somnat och sovit middag i sin vagn. Att hon somnat i vagnen har hänt 2 gånger förut tror jag. Några fler gånger har hon suttit i vagnen men velat komma upp precis innan hon somnar och då somnat i selen och sedan har jag kunnat lägga ner henne. Idag så låg hon alltså helt avslappnat i vagnen och somnade. När vi sedan skulle gå hem efter vår picknick så satt hon i vagnen hela vägen hem - en ganska lång promenad. Antingen är hon på väg in i en ny fas eller så är hon på väg att bli sjuk. ;-)

Kanske är det så att jag väntat in henne tillräckligt länge med det här också - det vore ju härligt om det vore så. Men vem vet - imorgon kanske vagnen är pest igen. ;-)
Och är det så så är det så - jag tycker att det funkar alldeles utmärkt att bära henne.

Jag har träffat en massa nya människor den senaste tiden som jag inte skrivit om. Det blir svårt det här att blogga när andra kommer in. Jag vill ju inte på något sätt skriva om andra som inte bett om att bli utlagda på nätet, men samtidigt så är det viktiga händelser i mitt och lillans liv. Det är i och för sig inte så jättesvårt att hantera, svårare är alla tankar och känslor som möten och samtal sätter igång, reflektioner som bygger på andras erfarenheter, åsikter och ställningstaganden.

Samtidigt så vill jag helst försöka rikta in bloggen på tankar och reflektioner. Min tjej blir större och jag vill inte på något sätt dela med mig för mycket av henne på ett sätt som hon skulle ha något emot.

Vi får se hur det blir -tar gärna emot kommentarer och reflektioner från er som läser kring detta

4 kommentarer:

 1. Jag älskar din blogg! Eftersom som vi befinner oss på ungefär samma stadie då vi fick våra barn samtidigt och de är nästan lika gamla så är det så skönt att få höra att det som händer hos er är detsamma som händer hos oss. En slags bekräftelse på att allt går bra hos oss. Fortsätt på det sätt du har börjat bloggen. Dessutom är det DIN blogg och du skriver vad du vill.
  /Malin

  SvaraRadera
 2. Precis so Malin skriver, det är din blogg o du skriver vad du vill i den och vad du känner dig trygg med.

  Själv är jag ju också så där velig men när jag läser i andras bloggar så är ju deras/era ungar bara en unge i mängden. Jag menar jag vet inte vem ni är så det kan liksom inte bli så mycket mera kring dem.

  Tanken på vällingen under natten. Liten vaknar på nätterna när Liten inte fått i sig "sin" mängd mat under dagen, vi har hoppat över en måltid eller något. Jag tänkte också att det kanske kan vara en napp hon vill ha, inte nödvändigt vis en flaska välling men genom den får hon ju sugbegäret tillfredställt som jag tycker att hon uppvisar.

  Lycka till

  SvaraRadera
 3. Jag hade svarat på era kommentarer(tack för dem!!) i en kommentar men det verkar inte ha funkat så jag gör ett nytt försök!
  Det svåra är att inte lämna ut lillan för mycket i hennes ögon (någon gång i framtiden) tycker jag. Men jag får fortsätta att balansera mig fram.
  Och angående flaska/napp så tror jag absolut att det mer handlar om sugbehov men jag har inte lyckats få henne att ta nappen. Än en gång tack för era kommentarer - det är mycket roligare att skriva när någon ger respons :-)

  SvaraRadera
 4. Hej,
  jag tycker det är jätteroligt att läsa din blogg och har följt dig ett tag utan att ge mig till känna.
  Jag har oxå ett vällingmonster där hemma. Han dricker gärna välling 1-2 gånger varje natt och han har precis fyllt 3!!! Jag har valt att inte bråka för jag tycker det är skönt att somna om fort. Storebror var likadan så jag vet att det tar slut någon gång. Det jag gör är att jag minskar dosen sakta sakta från 200 till 180 osv det tar lång tid men det funkar så småning om.
  Kram Maria

  SvaraRadera